Mobil Cihazlarda Olay Yeri Müdahalesi

Mobil Cihazlarda Operasyon Süreci

 

1. Olay Yerinin, Cihazların ve Ekranların Fotoğrafları Çekilir.

Mobil cihazların el konulduğu esnada tarih, saat, çalışan uygulamalar ve “process”ler ve bunlara ait ekran simgeleri ve cihazın şarj durumu vb. cihaz durum bilgilerinin tespiti için fotoğraflanmalıdır. Ayrıca cihaz kapalı ise batarya altında bulunan marka, model, IMEI, seri numaralarının bulunduğu etiket fotoğraflanmalıdır. Cihazda herhangi bir kırık, çizik, çatlak vb. fiziksel hasar varsa bu da fotoğrafla kayıt altına alınmış olur.

 

2.1 Mobil Cihaz Açık ise;

a) Cihaz kapatılmaz.

Cihazın kapatılması durumunda PIN veya güvenlik kodu aktif ise incelenmek üzere açıldığında bu kodlara ihtiyaç duyulacağından PIN veya güvenlik kodları bilinmiyorsa kapatılmamalıdır. Şarj durumu göz önünde bulundurularak cihazın şarjı az ise şarja takılmalıdır.

 

b) Seri Numarası, PIN ve Güvenlik Kodu Tespiti Yapılır.

Akıllı telefonlarda ayarlar / genel / hakkında menüsünden cihazın seri numarası ve IMEI numarası görülebilir, fotoğraflanabilir. Diğer telefonlarda IMEI numarası, cihazın arkasındaki etiketten ya da (*#06#) tuş kombinasyonu ile ekranda görülebilir, fotoğraflanabilir. PIN ve güvenlik kodlarının aktif olup olmadığı öncelikle şüpheli şahsa sorulur. Eğer aktif ise şüpheli tarafından belirtilen kodlar telefon kapatılmadan güvenlik ayarları menüsünden aktif edilmelidir. Eğer şüpheli tarafından verilen kodlar doğru değil ise telefonun şarj durumu göz önünde bulundurularak Faraday çantası içerisinde muhafaza edilmeli ve en kısa sürede adli kopyası alınmalıdır. Faraday çantası mevcut değil ise telefon uçuş moduna alınarak network bağlantısı kesilmelidir.

 

c) Hafıza Kartı Kontrolü

Cihaza takılı halde hafıza kartı mevcut ise ve bu batarya çıkarılmadan çıkarılabiliyorsa çıkartılıp marka, model, seri numarası ve kapasite bilgileri tutanağa yazılmalıdır. Ayrıca hafıza kartına erişim şifresinin olup olmadığı şüpheliye sorulmalıdır.

 

d) Cihazlar

Cihazların kime ait olduğu ve şüpheli şahıstan öğrenilen güvenlik kodlarının yazılmış olduğu bir etiket el konulan her bir cihaza ayrı ayrı yapıştırılmalıdır.

 

e) Cep telefonu inceleme yazılım veya donanımı tarafından desteklenmeyen cihazlar veya olay yerinde adli kopyası alınamayan cihazlara CMK 134/2 maddesini içeren mahkeme kararına göre incelenmek üzere el konulmalıdır.

 

f) El konulan materyaller delil poşetlerine konulur ve usulüne uygun olarak üzerindeki antet doldurulur. El konulan cihazlar dış etkenlerden zarar görmeyecek şekilde paketlenmeli ve delil zarflarına konulmalıdır. Zarf üstü bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurulup ağzı yapıştırılmalı ve delil taşıma çantası ile en kısa sürede inceleme birimine götürülmelidir.

 

2.2 Mobil Cihaz Kapalı ise;

a) Cihaz Açılmaz.

Cihaz kapalı ise faraday çantası içerisinde açılarak PIN ve güvenlik kodlarının etkin olup olmadığı kontrol edilir, etkin ise temin edilmeye çalışılır ve tarih saat durumu fotoğraflanarak kayıt altına alınır.

 

b) Seri numarası, PIN ve güvenlik kodu tespiti yapılır.

Eğer PIN ve güvenlik kodları aktif ise şüpheli tarafından belirtilen kodlar not alınmalı ve cihaz faraday çantası içerisinde iken güvenlik ayarları menüsünden doğrulanmalıdır.

 

c) Hafıza Kartı Kontrolü.

Cihaza takılı halde hafıza kartı mevcut ise ve bu batarya çıkarılmadan çıkarılabiliyorsa çıkartılıp marka, model, seri numarası ve kapasite bilgileri tutanağa yazılmalıdır. Ayrıca hafıza kartına erişim şifresinin olup olmadığı şüpheliye sorulmalıdır.

 

d) Cep telefonu inceleme yazılım veya donanımı tarafından desteklenmeyen cihazlar veya olay yerinde adli kopyası alınamayan cihazlar CMK 134/2'i içeren mahkeme kararına göre incelenmek üzere el konulmalıdır.

 

e) Delil çantalarına konulması ve usulüne uygun olarak üzerindeki antetin doldurulması gerekmektedir. El konulan cihazlar dış etkenlerden zarar görmeyecek şekilde paketlenmeli ve delil zarflarına konulmalıdır. Zarf üstü bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurulup ağzı yapıştırılmalı ve delil taşıma çantası ile en kısa sürede inceleme birimine götürülmelidir.

 

Faraday Çantası Nedir ?

Akıllı telefon gibi elektronik cihazlar şebekelere kablosuz sinyaller aracılığıyla bağlanır. Cihazlar yine bunun dışında kablosuz bir çok özellik ile donatılmıştır. (Bluetooth, GSM Şebekesi, WIFI gibi) Akıllı telefonların mevcut standart güvenlik prosedürlerine rağmen bu telefonlara dış bir kaynaktan veri çalmak için, veri silmek için ve diğer kötücül amaçlarla saldırılacak birçok açık mevcuttur.

 

 

Faraday çantaları, aynı Faraday kafesleri gibi, yapıldığı malzemeler sayesinde sinyallerin alınıp gönderilmesini tamamen engelleyen bir yapıya sahiptir. Bu, özellikle suç araştırmaları yapan adli merciler için önemlidir çünkü mahkemelerde delil olarak kullanılacak dijital verilerin dışarından bir etkiyle silinmesi veya bozulması hayati önem taşımaktadır.

 

Mobil Cihaz Kapalı ise ⇒ Medya Açılmaz ⇒ Seri No, PIN ve Güvenlik Kodu Kontrolü ⇒ Paketleme

 

Mobil Cihaz Açık ise ⇒ Seri No, PIN ve Güvenlik Kodu Kontrolü ⇒ İmaj Alınır ⇒ İmaj Alınamıyorsa Paketleme

Paylaş: